Πως μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση Ουρολοίμωξης;

1.      Καταναλώνετε άφθονα υγρά, κυρίως όμως νερό. Ενάμιση λίτρο νερού την ημέρα μέχρι και 2 ώρες πριν τον βραδινό ύπνο, βοηθούν στην παραγωγή ούρων που παρασύρουν τα μικρόβια και τα αποβάλλουν από τον οργανισμό.

2.      Όταν έχετε επιθυμία για ούρηση, Ουρήστε!!!

 Μην περιμένετε να γυρίσετε στο σπίτι και, κυρίως, μην αναστέλλετε την έντονη επιθυμία για ούρηση. Μία τέτοια πρακτική σε χρόνια βάση θα απορυθμίσει την λειτουργία της ούρησης και μπορεί να καταστρέψει την κύστη σας καθώς την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια να χάσει την εξωθητική της δύναμη. Επίσης, τα ούρα που παραμένουν στην κύστη δίνουν την ευκαιρία στα μικρόβια να αναπτυχθούν. Αυτή είναι μια κακή τακτική που πολλοί άνθρωποι ακολουθούν…

3.      Ουρήστε πάντα πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή και πλυθείτε με άφθονο νερό, κατά το δυνατόν κρύο (τα μικρόβια και οι μύκητες αγαπούν την ζέστη), ιδιαίτερα ύστερα από μεγάλης διάρκειας και έντασης επαφή που αυξάνει τη θερμοκρασία και προκαλεί ερεθισμό ή μικροτραυματισμούς. Επίσης, η καλή ενυδάτωση (1-2 ποτήρια νερό) πριν από την επαφή κάνει πιο εύκολη την ούρηση μετά.

4.      Ουρείτε αμέσως μετά το πρωκτικό σεξ και χρησιμοποιήστε σαπούνι ή ένα μη ιωδιούχο αντισηπτικό. Το πρωκτικό σεξ σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα ουρολοίμωξης, αφού στον πρωκτό «φιλοξενούνται» φυσιολογικά τα τυπικά μικρόβια των ουρολοιμώξεων (κολοβακτηρίδιο, το γνωστό E.Coli).

 Έντονη, συχνή και παρατεταμένη επαφή, επίσης, συνεπάγεται αυξημένη πιθανότητα λοιμώξεων του ουροποιητικού. Αύξηση της θερμοκρασίας και υγρασία είναι ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού των μικροβίων.

5.      Σκουπίζεστε ύστερα από ούρηση ή αφόδευση από τα εμπρός προς τα πίσω πάντα. Με αυτό τον τρόπο οι Γυναίκες μπορούν να αποφύγουν την μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό στον κόλπο και στην Ουρήθρα.

6.      Αποφύγετε τη χρήση αντισηπτικών μέσα στον κόλπο, καθώς και ειδών υγιεινής με αποσμητικό (αρωματικά), που μεταβάλλουν την οξύτητα του κόλπου και την ισορροπία της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας.

7.      Αποφύγετε τη χρήση πολύ στενών ρούχων και συνθετικών εσωρούχων. Αύξηση της θερμοκρασίας και υγρασία είναι ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού των μικροβίων.

8.      Πίνετε χυμό cranberry ή σκευάσματα, τα οποία περιέχουν συμπυκνωμένη μορφή cranberry και πωλούνται στα φαρμακεία, που αποδεδειγμένα προφυλάσσουν από τις ουρολοιμώξεις.

9.      Η κατανάλωση  ξινογάλακτος  ή  πρόβειου γιαουρτιού με πέτσα, επειδή περιέχει γαλακτοβάκιλλο, προφυλάσσει από τις ουρολοιμώξεις και τις κολπίτιδες (μυκητιάσεις).

10. Τέλος συμβουλευτείτε τον Ουρολόγο σας, εάν έχετε επαναλαμβανόμενα επεισόδια ουρολοίμωξης, και μη χρησιμοποιείτε εμπειρικά αντιβιοτικά σκευάσματα. Εάν εμφανίζετε ουρολοιμώξεις συχνά, τότε θα πρέπει να πάρετε ειδικές οδηγίες από τον Ουρολόγο, όπως λήψη μιας δόσης χημειοπροφύλαξης πριν από κάθε επαφή.

UA-37095778-1