Φροντίζοντας το Πυελικό μας Έδαφος...

Όπως όλοι οι μύες του ανθρώπινου σώματος, έτσι και το πυελικό μας έδαφος χρειάζεται άσκηση.

Ένα υγιές δυνατό και γυμνασμένο πυελικό έδαφος είναι σημαντικό τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Οι αδύναμοι μύες του πυελικού εδάφους μπορούν να γίνουν η αιτία ενός συνόλου δυσάρεστων και ντροπιαστικών συμπτωμάτων τα οποία με την σειρά τους θα πλήξουν αυτό που λέμε «ποιότητα ζωής».

Η καλή κατάσταση των μυών του πυελικού εδάφους έχει ανεκτίμητη αξία για την ισόβια εγκράτεια ούρων καθώς ΚΑΙ για την σεξουαλική υγεία μας.

Οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους όχι μόνο το διατηρούν σε καλή κατάσταση, αλλά βελτιώνουν, επαναφέρουν και διατηρούν την καλή σεξουαλική λειτουργία επίσης.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι από μελέτες προκύπτει πως 1 στις 3 ΓΥΝΑΙΚΕΣ χάνει ούρα όταν γελάει, φτερνίζεται ή βήχει.

1 στις 3 γυναίκες υποφέρει από προβλήματα ακράτειας  5 χρόνια μετά τον τοκετό. Το ποσοστό αυτό επιδεινώνεται, αν ο τοκετός ήταν εργώδης.

Επί του παρόντος μόλις το 1/3 των γυναικών αυτών που αντιμετωπίζει προβλήματα ακράτειας, ζητάει λύση από τον Ουρολόγο Ιατρό.

Από την άλλη πλευρά, 1 στους 10 ΑΝΔΡΕΣ υποφέρει από προβλήματα εγκράτειας, καθώς εμφανίζονται άκρως ενοχλητικά συμπτώματα όπως τα ακόλουθα: έντονη έπειξη προς ούρηση, αυξημένη συχνότητα ανάγκης προς ούρηση (συχνουρία), διαφυγή σταγόνων ούρων και πολύ συχνές επισκέψεις την νύχτα στο μπάνιο, προς ούρηση (νυκτουρία).

Ο περισσότερος κόσμος καθυστερεί μέχρι και 2 χρόνια να απευθυνθεί στον Ουρολόγο για το πρόβλημα του, με τους ασθενείς μέσης ηλικίας (>60) να καθυστερούν ως  και 5 χρόνια! Άλλοι πάλι δεν απευθύνονται καθόλου, επειδή πολύ απλά…Ντρέπονται!!!

 

Τι είναι όμως οι μύες του Πυελικού Εδάφους?

Πρόκειται για μυϊκά στρώματα που εκτείνονται από τα εμπρός προς τα πίσω της πυέλου (λεκάνης), υποστηρίζοντας το έντερο, την ουροδόχο κύστη και στις γυναίκες την μήτρα, κρατώντας τα προαναφερθέντα όργανα στην σωστή ανατομική τους θέση, ενώ ελέγχει τις εξόδους της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου.

Κατά την διάρκεια της ούρησης ή της αφόδευσης οι μύες του πυελικού εδάφους χαλαρώνουν ώστε να επιτρέψουν το «άδειασμα» του περιεχομένου των προαναφερθέντων οργάνων, ενώ μετά το πέρας της διαδικασίας αυτής, επανέρχεται ο μυϊκός τους τόνος, «ξανασφίγγουν» δηλαδή, ώστε να ανακτηθεί ο έλεγχος.

Τι προκαλεί όμως τα προβλήματα του πυελικού εδάφους, και ποιος είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο?

 

Η κυοφορία και ο τοκετός είναι ένας σημαντικός παράγοντας, εξαιτίας αφενός του πρόσθετου βάρους επί του πυελικού εδάφους, και αφετέρου κατά τον φυσιολογικό τοκετό «ταλαιπωρούνται» οι μύες.

Η ηλικία και τα συνεπακόλουθα της, π.χ στις γυναίκες η εμμηνόπαυση έχει ως αποτέλεσμα τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων γεγονός που εξασθενεί τους μύες του πυελικού εδάφους.

Χειρουργικές επεμβάσεις της ελάσσονος πυέλου και επεμβάσεις για παθήσεις του προστάτη αδένα στους άνδρες, ευθύνονται επίσης.

Ασθενείς που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και/ή παχυσαρκία είναι πιο επιρρεπείς να υποφέρουν, καθώς αυτοί οι παράγοντες κρίνονται ως πολύ επιβαρυντικοί.

 

Ποια είναι όμως τα σημεία και τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας αφυπνίσουν?

Αν είστε γυναίκα:

  • Διαφυγή ούρων στον βήχα, το φτέρνισμα, το γέλιο ή την σωματική άσκηση, (ναι, και το σεξ περιλαμβάνεται σε αυτήν!!!)
  • Απώλεια ούρων λίγο πριν φτάσετε στην τουαλέτα!!!
  • Αν είστε στην εμμηνόπαυση.

Αν είστε άνδρας:

  • Διαφυγή ούρων λίγο πριν φτάσετε στην τουαλέτα!!!
  • Διαφυγή ούρων μετά που τελειώσατε την ούρηση,
  • ΑΝ έχετε συμπτώματα Στυτικής Δυσλειτουργίας!

 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΥΩΝ ΤΟΥ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

 

Οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους, οι οποίες καθιερώθηκαν με το όνομα «ασκήσεις Kegel» βελτιώνουν τη στήριξη των οργάνων της ελάσσονος πυέλου, έτσι ώστε να διατηρούν την θέση τους κατά την απότομη αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Η θετική επίδραση τους είναι πολλαπλή και επεκτείνεται πέρα από την αναστολή της ανεξέλεγκτης σύσπασης του εξωστήρα μυός που ευθύνεται για τα επεισόδια της επιτακτικής ακράτειας, στην ενίσχυση του ελέγχου σύγκλεισης της ουρήθρας καθώς και του μηχανισμού αφόδευσης, την αποφόρτιση της σπονδυλικής στήλης και την βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας.

Η τεχνική των ασκήσεων, που εφαρμόζονται περισσότερο στην αντιμετώπιση της ακράτειας από προσπάθεια, συνιστάται από τον Ουρολόγο.  Ως προς την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων αυτών η σχετική επιτροπή του 3rd International Consultation on Incontinence (2005) προτείνει τα εξής:

Η εφαρμογή προγράμματος ασκήσεων του πυελικού εδάφους πρέπει να προτείνεται σαν πρώτη αντιμετώπιση, ανεξάρτητα από τον τύπο ακράτειας (στην προσπάθεια, υπερλειτουργικότητα κύστης, μεικτή), καθώς είναι αποτελεσματική και χωρίς επιπλοκές. Ιδιαίτερα στην υπερλειτουργικότητα της κύστης τα αποτελέσματα ενισχύονται όταν οι ασκήσεις συνδυάζονται με πρόγραμμα επανεκπαίδευσης της  κύστης. (LE1)

Υπάρχουν περιορισμένης έκτασης και αξιοπιστίας ενδείξεις ότι οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους μπορεί να υπερέχουν της φαρμακευτικής αγωγής με οξυβουτίνη, σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, χωρίς να τεκμηριώνεται η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα (Grade of recommendation B).

 

Σημείωση: Η Ευρωπαϊκή Ουρολογική  Εταιρεία (EAU) χρησιμοποιεί ως σύστημα αξιολόγησης τα Επίπεδα απόδειξης (LE 1-4) καθώς και τον Βαθμό Σύστασης (Grade of recommendation Α-C).

UA-37095778-1