Η ακράτεια ούρων είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα, ιδιαίτερα στις γυναίκες που στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται. Η γνώση και οι θεραπευτικές μέθοδοι έχουν εξελιχθεί εντυπωσιακά και προσφέρουν σήμερα τόσο πρακτικές πρόληψης, όσο και μόνιμη αποκατάσταση.

Υπολογίζεται ότι περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς πάσχουν από ακράτεια ούρων. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια συγκριτικά με τους άνδρες, και οι πιθανότητες των γυναικών να εμφανίσουν ακράτεια αυξάνονται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας. Αν και οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες έχουν περισσότερα προβλήματα ελέγχου της κύστης από τις νεότερες, η απώλεια του ελέγχου της κύστης δεν είναι φυσιολογική συνέπεια της αύξησης της ηλικίας και δεν περιορίζεται στις ηλικιωμένες γυναίκες. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10-15% των γυναικών 40- 65 ετών και το 35% άνω των 65 ετών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.

Συχνές αιτίες της ακράτειας είναι οι αλλαγές στην ανατομία του ουροποιητικού, στους μύες του πυελικού εδάφους ή τα νεύρα που ελέγχουν τους μύες αυτούς. Στις αλλαγές αυτές μπορούν να συμβάλλουν η κύηση και ο τοκετός, ορμονικές αλλαγές που επέρχονται κατά την εμμηνόπαυση, αλλά και η παχυσαρκία ή επίσης νευρολογικές παθήσεις ή τραύματα, όπως π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, κάκωση νωτιαίου μυελού κλπ.

Η ακράτεια ούρων συνοδεύεται από συναισθήματα ντροπής, μείωση της αυτοπεποίθησης, και μείωση της σεξουαλικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Συχνά οδηγεί σε κατάθλιψη, ενώ η επίδραση της πάθησης στην ποιότητα ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Δυστυχώς, ενώ περισσότερες από 7 στις 10 περιπτώσεις γυναικείας ακράτειας μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, πάνω από τις μισές πάσχουσες δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια!

Ο Ουρολόγος οφείλει να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος της ακράτειας ούρων και των παθήσεων του πυελικού εδάφους και να ενθαρρύνει τις πάσχουσες να αναζητήσουν επιστημονικές λύσεις προσαρμοσμένες στις ατομικές τους ανάγκες.

UA-37095778-1