Περιτομή ονομάζεται η αφαίρεση της πόσθης ή ακροποσθίας του ανδρικού μορίου, της πτύχης δηλαδή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο (κεφαλή του πέους). Η περιτομή αποτελεί διεθνώς μια πολύ συνηθισμένη επέμβαση με μακροχρόνια ιστορία και είναι γνωστή περισσότερο ως πολιτισμική και θρησκευτική διαδικασία και πολύ λιγότερο ως ιατρική θεραπευτική επέμβαση. Η περιτομή του πέους συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη υγιεινή του πέους: αφαιρώντας την ακροποσθία με την επέμβαση περιτομής μειώνονται οι πιθανότητες μόλυνσης από τη συσσώρευση ξένων σωμάτων (σκόνη, σμήγμα) και μικροοργανισμών. Επίσης η περιτομή μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μετάδοσης ορισμένων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων παθήσεων όπως λόγου χάρη ο έρπης και τα κονδυλώματα. Νεώτερες επιστημονικές έρευνες σχετικά με την θεραπεία του AIDS, αναφέρουν την ευεργετική συμβολή της περιτομής στην καταπολέμηση της νόσου.

 

Περιτομή: Μια σύντομη ιστορική αναδρομή...

 

περιτομη στην αρχαια Αιγυπτο

Η περιτομή εφαρμοζόταν κατά την αρχαιότητα συνήθως για θρησκευτικούς σκοπούς, ως μέρους της τελετουργίας της ενηλικίωσης ενός νεαρού άνδρα.

Τα πρώτα ιστορικά στοιχεία με αναφορά στην περιτομή προέρχονται από τους αρχαίους Αιγυπτίους. Στους Ισραηλινούς ήταν γνωστή από τον τέταρτο αιώνα π.Χ. Η περιτομή στην ιουδαϊκή θρησκεία γινόταν στο πλαίσιο "συμβολαίου" με το θεό και με σκοπό τη δημιουργία φυλετικού γνωρίσματος. Σύμφωνα με τον εβραϊκό Νόμο η επέμβαση περιτομής κρίνεται υποχρεωτική για το αρσενικό βρέφος και εφαρμόζεται κατά την όγδοη ημέρα μετά την γέννηση απο τον mohei στα πλαίσια τελετής γνωστής ως brit milah.

Tο Κοράνι επιβάλλει την περιτομή στους μωαμεθανούς για λόγους υγιεινής ενώ ιστορικοί αναφέρουν ότι ο Λουδοβίκος ο 16ος έκανε περιτομή 4 χρόνια μετά το γάμο του με τη Μαρία Αντουανέτα (λόγω επώδυνων στύσεων).

 

Φίμωση και περιτομή

 

Η επέμβαση της περιτομής είναι αναγκαία ως ιατρική πράξη στην περίπτωση της φίμωσης του πέους η οποία είναι μια συνηθισμένη πάθηση ειδικά στον ενήλικα και μπορεί έχει δυσμενή επακόλουθα στην υγεία του. Φίμωση ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία είναι αδύνατη η αποκάλυψη της κεφαλής του πέους (βάλανος). Το άκρο του δέρματος ή πετσάκι (ακροποσθία) που καλύπτει τη βάλανο του πέους είναι στενό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κατέβει ούτως ώστε να αποκαλυφθεί η βάλανος.

Η παθολογική φίμωση (που διαχωρίζεται από την φυσιολογική αδυναμία  αποκάλυψης της βαλάνου) στις μικρές ηλικίες είναι σπανιότερη και οι παράγοντες που την προκαλούν ποικίλουν. Μερικές περιπτώσεις μπορεί να οφείλονται σε φλεγμονή της βαλάνου που έχει ενδεχομένως προκληθεί από βίαιες προσπάθειες να τραβηχτεί προς τα πίσω το δέρμα που περιβάλλει τη βάλανο. Άλλες περιπτώσεις μπορεί να οφείλονται σε στενότητα της ακροποσθίας,  σε προσκόλληση της ακροποσθίας στη βάλανο ή σε βραχύ χαλινό (πιο κοντό από όσο θα έπρεπε κομμάτι δέρματος που ενώνει το δέρμα που περιβάλλει το σώμα του πέους με τη βάλανο). Πολλές φορές η φίμωση είναι αδιευκρίνιστης αιτιολογίας.

Η φίμωση σε μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες ποικίλει σε σοβαρότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα μερικής αποκάλυψης της βαλάνου του πέους ενώ σε άλλες πλήρης αδυναμία αποκάλυψής της. Όταν η φίμωση εμφανίζεται ξαφνικά σε έναν άνδρα που δεν έχει κάνει περιτομή είναι σχεδόν σίγουρο οτι πρόκειται για παθολογική κατάσταση που χρίζει ιατρικής αντιμετώπισης.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΤΟΜΗΣ

 

Μοντέρνες τεχνικές εφαρμογής της περιτομής

 

Στο νεαρό βρέφος στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η περιτομή εφαρμόζεται ως ιατρική πράξη με τις τεχνικές Gomco clamp, Plastibell και Mogen.

Κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης η εκτέλεση της περιτομής πραγματοποιείται με δυο τεχνικές. Κατά την πρώτη τεχνική η περιτομή γίνεται υπό τοπική αναισθησία ή "μέθη" και με την χρήση νυστεριού και την εφαρμογή ταχέως απορροφήσιμων ραμμάτων αφαιρείται η ακροποσθία. Το απόλυτο αισθητικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται σε περίπου 20 μέρες.

Κατά την δεύτερη τεχνική η αποκατάσταση της φίμωσης γίνεται με τη χρήση laser. Η χρήση laser εξασφαλίζει μικρότερο επεμβατικό πόνο, μειωμένη αιμορραγία και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Με την εφαρμογή του λέιζερ μπορεί να γίνει εν μέρει αποκατάσταση της πόσθης (απομένει κάποιο κομμάτι της πόσθης, ενω αφαιρείται ο φιμωμένος δακτύλιος) με την τεχνική της επανασύστασης της πόσθης.

UA-37095778-1