Ουρητηρολιθοτριψία ονομάζεται η ενδοσκοπική μέθοδος αντιμετώπισης των λίθων του ουρητήρα.

Αποτελεί ελάχιστα επεμβατική μέθοδο όπου διαμέσω της ουρήθρας και τη χρήση κατάλληλων εργαλείων με οπτικές ίνες, ο Ουρολόγος κος Δημήτριος Ν. Γλαρίτης εισέρχεται εντός του ουρητήρα και αναγνωρίζει τον λίθο σε οποιοδήποτε σημείο της αποχετευτικής οδού ( ουρητηρας – νεφρός).

Επιλέγεται ως μέθοδος είτε όταν αποτύχει η εφαρμογή της εξωσωματικής λιθοτριψίας, είτε όταν απαιτηθεί άμεση και απόλυτα επιτυχής αντιμετώπιση της λιθίασης.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι άκαμπτα/ ημιάκαμπτα ή εύκαμπτα ( χρήση εντός του νεφρού ). Για τον κατακερματισμό των λίθων έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες συσκευές λιθοτριψίας ( ηλεκτρουδραυλικά, υπέρηχοι, μηχανικός λιθοτρίπτης ) ωστόσο, η εφαρμογή του Laser έχει απόλυτη ένδειξη καθώς οι ίνες του μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε ενδοσκοπικό εργαλείο ( ουρητηροσκόπιο), δίνοντας τη δυνατότητα κατακερματισμού κάθε είδους λίθου. Τα συγκρίματα των λίθων αφαιρούνται είτε σε μικρά κομμάτια με τη χρήση κατάλληλων ενδοσκοπικών λαβίδων / μπασκετ συλλήψεως , ή κατακερματίζονται σε πολύ μικρά κομμάτια τα οποία μπορεί να αποβληθούν από μόνα τους.

Η διενέργεια της ουρητηρολιθοτριψίας απαιτεί ειδική εκπαίδευση, προκειμένου να μειώσει την πιθανότητα επιπλοκών. Ο ενδοσκοπικός χειρουργός ( Ενδοουρολόγος) πρέπει να μπορεί να χειριστεί κατάλληλα τα ενδοσκοπικά εργαλεία, να γνωρίζει τη χρήση όλων των ενδοσκοπικών υλικών και ανάλογα με την εμπειρία να μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάθε λίθο όπου και αν βρίσκεται.Ο κος Δημήτριος Ν. Γλαρίτης έχει την πιστοποίηση της διενέργειας εύκαμπτης ουρητηροσκόπησης, απο την Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική Πατρών και τον καθηγητή κο Λιάτσικο Ευάγγελο.

Για περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στο 28210-95520 με τον ιατρό.

UA-37095778-1