ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  1. Η θεραπεία της νόσου αρχίζει με οδηγίες για πρόγραμμα σεξουαλικών ασκήσεων και παιχνιδιών, στοχεύοντας, όσο αυτό είναι εφικτό, στον εγκεφαλικό έλεγχο του άνδρα που μαθαίνει να κρατάει την εκσπερμάτιση όσο χρόνο το επιθυμεί ο ίδιος αλλά και η σύντροφός του. Εδώ μπορούμε να αναφέρουμε την πιθανή αλλά χρήσιμη συνεργασία του Ουρολόγου με ειδικό Σεξοψυχολόγο. Συνήθως με αυτή την τακτική επιτυγχάνεται αποτέλεσμα το οποίο δυστυχώς είναι παροδικό. Άλλη θεραπευτική επιλογή αποτελούν οι αλοιφές με τοπικό αναισθητικό, η χρήση των οποίων γίνεται με τοποθέτηση μικρής ποσότητας κρέμας στη βάλανο 20-30 λεπτά πριν από τη σεξουαλική επαφή. Προκαλούν μείωση της αισθητικότητας στη βάλανο, όπου υπάρχουν νευρικές απολήξεις και συνεπώς καθυστέρηση της εκσπερμάτισης. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν κάποια βελτίωση του προβλήματος και επιλέγουν αρχικά αυτή την τακτική, η οποία όμως έχει κάποιες παρενέργειες.
  2.  Τα τελευταία χρόνια η χρήση των  εκλεκτικών αναστολέων των υποδοχέων της σεροτονίνης (Selective serotonin receptor inhibitors, SSRIs) έχει τύχης ευρύτατης εφαρμογής από τους Ουρολόγους, με καθολική αποδοχή από τους ασθενείς, καθώς η σεροτονίνη βρέθηκε από κλινικές μελέτες πως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο κατά την εκσπερμάτιση. Τα φάρμακα αυτά δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σκοπό έχουν να αναστείλουν τη λειτουργία εκείνων των εγκεφαλικών κέντρων που είναι υπεύθυνα για την έναρξη της διαδικασίας της εκσπερμάτισης. Η δράσης τους αρχίζει λίγες μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας και είναι πιο εμφανής μία με δύο εβδομάδες μετά. Το πρόβλημα αυτής της τακτικής είναι ότι από τη μια μεριά τα φάρμακα, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά, δεν είναι άμοιρα επιπλοκών και από την άλλη ότι μόλις διακοπεί η αγωγή ο ασθενής επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση.
  3. Με την εισαγωγή και διάθεση της dapoxetine (PRILIGY),, ΕΝΌΣ ΚΑΤΑΞΙΩΜΈΝΟΥ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΈΝΟΥ ΕΠΊ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, τα προαναφερόμενα προβλήματα πλέον ανήκουν στο παρελθόν!!! Θα χρειαστεί όμως για την ασφάλεια του ασθενούς, να επισκεφτεί τον θεράποντα Ουρολόγο Ανδρολόγο, ώστε να συνταγογραφηθεί το φάρμακο, αφού πρώτα ο ασθενής εξεταστεί και ληφθεί το απαραίτητο ιστορικό.
  4.  Αξίζει να σημειωθεί ότι στη θεραπεία έχουν χρησιμοποιηθεί και αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης (τα γνωστά φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία) με τη λογική ότι βελτιώνοντας τη στύση σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να διορθωθεί η πρόωρη εκσπερμάτιση, όπως επίσης και α-αναστολείς (τα γνωστά φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη).

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει την ψυχολογική υποστήριξη και ενθάρρυνση του ασθενούς αφού χωρίς αυτή είναι βέβαιη η αποτυχία. Αν και η πρόωρη εκσπερμάτιση προσβάλει μόνο τον άνδρα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής και της συντρόφου και μόνο το ζευγάρι μαζί αλλά και με τη βοήθεια του ειδικού Ουρολόγου-Ανδρολόγου αλλά και του Ψυχοθεραπευτή θα κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το πρόβλημα.

UA-37095778-1