Η πρόωρη εκσπερμάτιση σύμφωνα με  επιδημιολογικές μελέτες είναι η συχνότερη σεξουαλική διαταραχή στον άνδρα.Τα ποσοστά  κυμαίνονται ως και 30% με τους Αραβικής καταγωγής, τους Ισπανόφωνους και τους μαύρους να εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά.
 Η αίσθηση ότι αποτελεί "Ταμπού" η συζήτηση του  προβλήματος αυτού από τον πάσχοντα με τον θεράποντα Ιατρό Ουρολόγο καθώς  η άγνοια πως υπάρχουν τρόποι θεραπείας, παρ' όλη την αυξημένη συχνότητά της και την δραματική επίδρασή της στην ποιότητα ζωής του άνδρα και του ζευγαριού οδηγεί δυστυχώς ελάχιστους μόνο άνδρες  να αναζητήσουν βοήθεια.
Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί της πρόωρης εκσπερμάτισης γεγονός που αντανακλά την διαφωνία της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τον αποδεκτό χρόνο που φυσιολογικά επέρχεται η εκσπερμάτιση. Η Παγκόσμια Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής την ορίζει σαν μία ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία, που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η εκσπερμάτιση λαμβάνει χώρα πάντα ή σχεδόν πάντα πριν ή εντός δύο λεπτών από την κολπική διείσδυση και συνοδεύεται από αδυναμία καθυστέρησης σε όλες ή σχεδόν όλες τις κολπικές διεισδύσεις αλλά και από αρνητικά συναισθήματα όπως δυσφορία, ενόχληση, αποτυχία ή και ενοχή. Ο Οδηγός των Ψυχικών Διαταραχών ορίζει την πρόωρη εκσπερμάτιση σαν την εκσπερμάτιση με ελάχιστο σεξουαλικό ερεθισμό πριν ή αμέσως μετά την κολπική διείσδυση και χωρίς να είναι επιθυμητή από τον άνδρα. Πρέπει όμως να συνυπολογίζονται και παράγοντες που επηρεάζουν την διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης όπως πχ η ηλικία, η κατάσταση του σεξουαλικού συντρόφου (ηλικία, πρόσφατη σχέση κτλ) και η συχνότητα των πρόσφατων σεξουαλικών επαφών.

UA-37095778-1