ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ
Τα κονδυλώματα είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση η οποία οφείλεται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο κυριότερος παράγοντας της μετάδοσης του ιού  είναι η έλλειψη προφυλάξεων κατά την σεξουαλική επαφή παρόλο που η χρήση προφυλακτικού  αν και μειώνει σημαντικά δεν αποκλείει  100% την πιθανότητα μετάδοσης.  Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται  με την μετάδοση του ιού και την εμφάνιση κονδυλωμάτων είναι η συχνή εναλλαγή συντρόφων, η έναρξη επαφών από μικρή ηλικία και οι σεξουαλικές συνήθειες.
Η ύπαρξη διαφόρων παθήσεων και καταστάσεων στον οργανισμό  μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη  των κονδυλωμάτων. Παραδείγματα αποτελούν κάποιες συστηματικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και  λοιμώδεις όπως το  AIDS και η σύφιλη.
Από την αρχική στιγμή της λοίμωξης από τον ιό των κονδυλωμάτων  ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός έως ότου η νόσος εκδηλωθεί. Η χρονική περίοδος αυτή μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως και  ένα χρόνο. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμεότι υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ασθενών που ενώ έχουν μολυνθεί απο τον ιό των κονδυλωμάτων δεν εμφανίζουν κλινικά την πάθηση. Αυτοί ανήκουν στην ομάδα των ασυμπτωματικών φορέων και είναι ικανοί να μεταδώσουν την πάθηση.
Τα κονδυλώματα μπορεί να θυμίζουν στο γυμνό μάτι κουνουπίδι σε μικρογραφία, είτε ελιά (σπίλος). Μπορεί να είναι επίπεδα ή ανάγλυφα και να έχουν χρώμα ρόδινο, άσπρο ή καφέ. Πολλές φορές δεν προκαλούν πόνο ή ενόχληση και έτσι το πρόβλημα δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον πάσχοντα, ενώ άλλες φορές προκαλούν αίσθημα κνησμού ή τσούξιμο στην περιοχή που εμφανίζονται.
Στον άνδρα τα κονδυλώματα εμφανίζονται κατά μήκος του πέους, στη βάλανο, στην ουρήθρα, στους όρχεις καθώς και στον πρωκτό.Στη γυναίκα  τα κονδυλώματα εμφανίζονται στα έσω ή έξω χείλη του αιδοίου, στην κλειτορίδα, στην περιοχή του κόλπου καθώς επίσης και στην περιοχή του πρωκτού.
Τα κονδυλώματα προκαλούν αλλοιώσεις (καλοήθεις και κακοήθεις) στο δέρμα και στους βλεννογόνους της περιοχής του γεννητικού συστήματος ή/ και της περιοχή του πρωκτού όπου εμφανίζονται, σπανιότερα δε στην στοματική κοιλότητα. Για να χαρακτηριστεί η λοίμωξη HPV κλινική, θα πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε αλλοίωση που να είναι ορατή με γυμνό μάτι.


Έως σήμερα έχουν απομονωθεί και ταυτοποιηθεί περισσότεροι από εκατό γονότυποι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, οι οποίοι και αναφέρονται με το νούμερό τους. Οι 40 από τους γονότυπους αυτούς ευθύνονται για τη μόλυνση από κονδυλώματα. Διακρίνονται σε «υψηλού κινδύνου» και «χαμηλού κινδύνου», με βάση την εμπλοκή τους στην καρκινογένεση. Είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι η λοίμωξη από υψηλού κινδύνου γονότυπους του ιού αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς και του καρκίνου του πρωκτού.
Πρόκειται για νόσο η οποία παρουσιάζει υποτροπές και γι’ αυτό είναι πολύ βασικό το άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό των κονδυλωμάτων να κάνει συχνά επανεξέταση.
Οι υποκλινικές μορφές, δηλαδή οι μη ορατές δια γυμνού οφθαλμού βλάβες ανιχνεύονται μετά από επάλειψη των γεννητικών περιοχών με ειδικό φαρμακευτικό, ενώ η αντιμετώπιση  των κονδυλώματων γίνεται με ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα από τον Ουρολόγο, με την χρήση διαθερμίας υπό τοπική αναισθησία ή υπερπαλμικού laser ανώδυνα , αναίμακτα και με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Στο σημείο της αφαίρεσης δεν εμφανίζονται σημάδια και ο βλεννογόνος διατηρείται απολύτως φυσιολογικός. 

 

UA-37095778-1