Είναι γνωστό ότι η αντισύλληψη είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα με αρνητικές πολλές φορές επιπτώσεις για το ζευγάρι, για την γυναίκα αλλά και εν δυνάμει για την κοινωνία. Δυστυχώς η χώρα μας κατέχει την πρωτιά σε διακοπές κυήσεων μέχρι τις 12 εβδομάδες και μια από τις αιτίες αποτελεί η κακή ενημέρωση σε θέματα αντισύλληψης.
Η πιο γνωστή αντισυλληπτική μέθοδος είναι το ανδρικό προφυλακτικό. Θα λέγαμε ότι είναι ευρέως διαδεδομένο λόγω του χαμηλού κόστους αλλά και της άμεσης χρήσης του. Φυσικά προφυλάσσει από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όμως αυτό που έχει σημασία πολλές φορές είναι το υψηλό ποσοστό αποτυχίας σαν αντισυλληπτική μέθοδος που ξεπερνάει και το 15%. Εν συνεχεία υπάρχουν και άλλες μέθοδοι αντισύλληψης, με μία από αυτές το γνωστό αντισυλληπτικό χάπι με ποσοστό αποτυχίας, διεθνώς, μικρότερο του 1%. Μία μέθοδος, όμως, με θεαματικά ποσοστά αντισύλληψης είναι η αμφοτερόπλευρη Βασεκτομή (ανδρική στειροποίηση) με ποσοστά αποτυχίας 1/2000.
Πρόκειται για  χειρουργική μέθοδο που γίνεται με τοπική αναισθησία ή ενδοφλέβιο καταστολή (μέθη) από τον Ουρολόγο. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή αφού ο άντρας προσέρχεται στην κλινική και αφού γίνουν οι ανάλογες εξετάσεις, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στο όσχεο μικρή τομή και απολίνωση με ράμμα ή με μεταλλικό κλίπ του σπερματικού πόρου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα σπερματοζωάρια να μην περνούν προς τις σπερματοδόχες κύστες και τον προστάτη με απώτερο σκοπό την στειροποίηση του άντρα.
Κατά την εκσπερμάτωση υπάρχει σπερματικό υγρό αλλά δεν περιέχει σπερματοζωάρια κι έτσι δεν επηρεάζεται η ποσότητα του υγρού της εκσπερμάτισης, η οσμή του σπέρματος κ.λ.π. Δεν υπάρχει καμιά ορμονική επίπτωση, οπότε και δεν επηρεάζεται η διάθεση του άντρα για σεξουαλική επαφή.

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και αυτή έχει τις παρενέργειές της που μπορεί να είναι από το απλό οίδημα, φλεγμονή σε ποσοστό 3%-4%, αιμορραγία 2%, πόνος σε ποσοστό 10%-20%. Γενικά η ανάρρωση είναι γρήγορη και ο ασθενής φεύγει την ίδια μέρα από την κλινική. Η τοπική αδιαθεσία υποχωρεί μετά από 3-4 ημέρες και γενικά μπορεί να έχει σεξουαλική επαφή όταν υποχωρήσουν τα συμπτώματα.


Συνιστάται μετά την απολίνωση των σπερματικών πόρων λήψη προφυλάξεων διότι η πλήρης απουσία σπερματοζωαρίων έπερχεται μετά από 20 περίπου εκσπερματίσεις δηλαδή περίπου 12 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι ο άντρας μετά από 3 μήνες θα πρέπει να επαναλάβει τουλάχιστον 2 σπερμοδιαγράμματα και τότε να οριστικοποιηθεί η παντελής έλλειψη σπερματοζωαρίων.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο με τη διαφορά ότι ο ασθενής πρέπει να είναι απόλυτα σίγουρος για την επιλογή του (να έχει ολοκληρώσει την οικογένειά του) καθώς αν αλλάξει γνώμη στο μέλλον θα πρέπει να υποστεί επέμβαση αναστόμωσης του σπερματικού πόρου. Αυτή γίνεται υπό γενική αναισθησία και με χρήση μικροσκοπίου γίνεται η τελική αναστόμωση (επανένωση) του σπερματικού πόρου. Το ποσοστό της επιτυχίας όμως είναι μόνο 40%-50% με τις ίδιες χειρουργικές επιπλοκές της απολίνωσης σπερματικού πόρου.

Στις Η.Π.Α. κάθε χρόνο 600.000 άντρες υπόκεινται σε στειροποίηση και μόνο το 1%-6% προχωρεί σε αναστροφή αυτής.

Στην Ελλάδα η μέθοδος είναι ελάχιστα διαδεδομένη όμως σίγουρα έχει τη θέση της στα πλαίσια του σωστού οικογενειακού προγραμματισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 28210-95520

UA-37095778-1